četvrtak, 20. prosinca 2012.

Medenjaci

Kao što sam već rekla ja inače nevolim peći medenjake jer ispadnu tvrdi i nisam ih radila već nekoliko godina, nas je petero u kući i jednostavno neda mi se radit te kojekakve kolačiće  koji moraju dugo stajati a pojedu se  dok si reko keks..
Ja i djeca te MM volimo odmah i sad, te sutra i prekosutra ako ostane i napokon sam našla receptić koji odgovara mojim i našim potrebama...
Vjerojatno vi i imate takav receptić a za one koji nemaju a vole da su medenjaci i sutradan jednako fini i meki evo nešto što sam i ja našla pa želim čuti i vaše dojmove :)

Ovo je za otprilike 60 medenjaka (dvije velike tepsije-po 30)

6 žlica meda
12 dkg šećera
 ( piše da pravi recept sadržava 20 dkg šećera) ali i po mom mišljenju ovo je dovoljno jer su slatki
3 jaja
54 dkg brašna
1-2 žličice sode bikarbone -ona daje svježinu i postojanost
malo cimeta 

Sve sjediniti, ja sam prvo razmutila jaja sa pjenjačom , dodala sodu i šećer zatim sam dodala  postepeno brašno i med te sve radila rukom, tijesto se dosta lijepi ali tako mora biti..skinete sa ruku tijesto i ostavite stajati u frižideru (i nemora) oko pola sata do 2 sata, jer bolje se poveže ako stoji..
Zatim tijesto možete razvaljati i sijeći kalupom razne oblike ili oblikovati rukom male kuglice manje od  
veličine oraha te ih malo spljoštite, pravite razmak u tepsiji jer se oni još raziđu..
Peći na papiru za pečenje, ja sam pekla na foliji ali na nju morate posuti malo brašna da vam se ne zalijepe za nju ..

*Napomena- da vam se tijesto pri valjanju manje lijepi za ruke umočite ruke u  toplu vodu, ja stavim malu zdjelicu pored sebe i umačem po potrebi ali tako da vam se voda ne cijedi  iz ruku..

Peći medenjake na 175°C  oko 10-12 min...
izričito pazite na vrijeme  jer ako se duže peku postaju naravno tvrđi

Nikakva masnoća ne ide, nisu klasični medenjaci ali zato valjda i jesu tako mekani :)
Evo slikice, nisam baš stručnjak:



i da kao što i sami vidite uopće se nisu raspucali, po  vašoj želji možete ih još premazati otopljenom čokoladom ili bjelanjkom, ovisi kako tko voli a i nemorate :)
  Mislim da imate i na coolinariki nešto takvo, no ja sam ovaj recept našla na jednom forumu...nadam se da se nitko neće ljutiti što sam mu preuzela receptić, nemogu reći  čiji je točno jer na forumima nitko nije pod pravim imenom a i zaboravila gdje točno sam pronašla..
Inače imam običaj švrljati kojekuda i ako si ne zapišem gdje sam bila, zaboravim po običaju, stoga mi oprostite, nije namjerno :)

Lijep pozdravi ugodan dan vam svima želim
    Dija!

Broj komentara: 14:

  1. Ils ont l'air bon...
    Bonnes fêtes de Noël et Nouvel An !
    Bises
    Anna

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo stvarno dobro izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Njami, izgledajo slastno. Lepi so!
    Lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgledaju lepo,a imaju veliki plus sto su meki,probace se obavezno:)
    Pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da to im je veliki plus i zadovoljna sam :)

      Izbriši
  5. Vjerujem da su jako jako fini! Super izgledaju, smazala bi odmah pola dok su još topli :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i mi smo smazali odmah jednu tepsiju tako da ču za Božić praviti troduplo :)

      Izbriši
  6. Ma gdje god se okrenem neki kolaaaači :D



    http://majolinacity.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. upravo tako, jer sad je vrijeme kolača i pečenja :D

      Izbriši
  7. Super, hvala za recept :-) Bice isprobani :-) I ja obozavam praviti poslastice,a na blogu tek pocinjem ubacivati i postove tog tipa
    http://snow81s.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nema na čemu, nadam se da ćeš biti zadovoljna :D

      Izbriši

Hvala na posjeti i komentarima koje ostavite :D
Potrudit ću se odgovoriti na svaki :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...